2000 картин за 11 років життя! Як дівчинка з Полтави заворожила своїм талантом увесь світ

Олександра Путря – маленька художниця родом з Полтави. Життя дівчини дуже рано обірвалося через важку недугу – Сашенька хворіла на лейкемію. 

За свої 11 років вона встигла намалювати понад 2000 чудових картин, за які отримала кілька солідних нагород. 

Золота медаль Христа Спасителя «За життя гідне людини» (1998 р.), Орден Святого Миколи Чудотворця «За примноження добра на Землі» (2000 р.), старовинна ікона в срібному окладі «Христос Вседержитель» (2001 р.), національна премія Всеіндійського дитячого об’єднання «Неру Бал Саміті» – «Каласарі Авангард» (2001 р.) – все це було винагородою за великий і неосяжний талант маленької художниці. В Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) ім’ям Саші Путрі названа зала дитячої творчості.

Народилася Олександра 2 грудня 1977 року. З перших місяців її життя батьки почали помічати неабиякий хист доньки до малювання. Зовсім скоро воно перетворилося на таку ж природну потребу Саші, як їжа та сон. 

В три роки дитина вільно і впевнено тримала в руках олівець чи пензель, виводячи на листку красиві і плавні лінії. Все навколо вкривалося фарбами, коли маленька сідала за улюблене заняття, тому батькові довелося обладнати для доньки спеціальну художню майстерню. 

Будь-які спроби привчити дівчинку до традиційного малюнку закінчувалися безуспішно. Саша добре знала, що саме вона хоче зображати, і довіряла своїй надзвичайній уяві. 

Хто ж знав, що в 6 років Олександрі поставлять такий страшний діагноз – лейкоз…

Її тіло ставало слабшим і кволішим, а от талант тільки міцнішав. Під час лікування її картини стали ще унікальнішими і автентичнішими. Вона почала зображати персонажів з індуїстської філософії, різних богів та міфічних істот. 

Рідні дитини робили все, що було в їхніх силах, але нічого не допомагало. Після 5 років невпинної боротьби Саша відчула, що більше не хоче змагатися зі смертю. 

Останній малюнок дівчинка створила, лежачи на лікарняному ліжку. Поруч з нею був її вірний і терплячий друг – тато. Вона приклала його руку до листка, обмалювала її, а потім зробила так само з власним відбитком. Доповнила малюнок зображенням зірки Сіріус, на якій Саша завжди хотіла побувати. 

Редактори “Цікаво про” сподіваються, що її мрія таки здійснилася. 

З 1989 року відбулося більше ста персональних виставок Саші Путрі в багатьох країнах світу, про дівчинку було знято кілька документальних фільмів і написана документальна повість. Про такий талант неможливо забути, та й не треба! Бо ця дитина була й справді поцілована Богом. 

Чи подобаються Вам картини дівчинки?

Напишіть нам у коментарях на Facebook

Поділіться з друзями

SofiaP
Завантаження...
Cikavopro.com
Adblock
detector